Drama voor Braziliaanse volleybalsters

Het was niet bepaald de dag van de Braziliaanse sportvrouwen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Nadat de handbalsters, voetbalsters en het topduo in het beachvolleybal uitgeschakeld werden gingen ook de zaalvolleybalsters voor de bijl.

In een stampvol Maracanãzinho begon Brazilië nog uitstekend tegen China en werd de eerste set met 25-15 overtuigend gewonnen. Vanaf dat moment herpakten de Chinezen zich en begon het echt spannend te worden. Met 25-23 en 25-22 kwam de Aziatische ploeg op voorsprong, maar een zinderende vierde set bracht het thuisland weer langszij: 25-22.

In de laatste set had China constant nipt de overhand en in de slotfase leek het alsof de Braziliaanse vrouwen de druk niet meer aankonden. Op twee cruciale momenten gingen services buiten de lijnen en in het net, wat ze de das omdeed. China maakte het bijzonder knap af dankzij Zhu Ting: 15-13, waarmee de droom op olympisch volleybalgoud voor het eigen, volleybalgekke publiek voor de Braziliaanse ploeg uiteen spatte. China neemt het in de halve finales op tegen Nederland, dat in de groepsfase nog overtuigend won van de Aziaten.

De andere kwartfinales leverde weinig spannende wedstrijden op. Servië was ietwat verrassend veel te sterk voor Rusland en won met 3-0, onder meer dankzij een voor Rusland zeer pijnlijke 25-9 in de eerste set. De Amerikaanse favorieten hadden weinig moeite met Japan, dat met 3-0 ten onder ging. 

Op de echt belangrijke momenten was China simpelweg scherper (PROSHOTS/Action Images)
Op de echt belangrijke momenten was China simpelweg scherper (PROSHOTS/Action Images)