Rio Vandaag - woensdag 17 augustus

Dag twaalf van de Olympische Spelen in Rio. Gisteren was het wederom een goede dag voor de Nederlandse sporters met olympisch goud voor zwemmer Ferry Weertman en zeilster Marit Bouwmeester.

Nederlanders in actie

Vandaag gaat in het atletiekstadion de meerkamp voor mannen van start. Namens Nederland doen Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun mee. De heats voor de 800 meter voor vrouwen worden ook gelopen met voor Nederland in actie Sifan Hassan. De halve finales van de 200 meter voor mannen worden gelopen met namens Nederland Churandy Martina op de baan.

Eelco Sintnicolaas komt vandaag in actie (Foto:Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Vandaag is ook de tweede manche van het springen voor landenteams bij het paardrijden. Na de eerste manche gaan Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en gastland Brazilië aan de leiding.

Jessica Blaszka komt ook in actie. Zij is de eerste Nederlandse worstelaarster die uitkomt op de Spelen. Ze werd Europees kampioen bij de junioren in 2007, 2008 en 2009 en baarde in september 2015 opzien met een derde plaats op de WK. Zij moet het morgen opnemen tegen de Amerikaanse Haley Ruth Augello. Bij het boksen speelt Nouchka Fontijn in de kwartfinales onder de 75 kilogram.

Om vijf uur vanmiddag nemen de Nederlandse hockeyvrouwen, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, het in de halve finale op tegen Duitsland. Voor de BMX-ers begint vandaag ook de Spelen. Merle van Benthem, Laura Smulders, Twan van Gendt, Jelle van Gorkom, Niek Kimmann komen allen in actie in de kwalificaties.

Bijzonderheden

Het taekwondotoernooi begint vandaag met de lichtste gewichtsklassen bij de mannen en vrouwen. Bij de mannen is dat de klasse tot 58 kilogram en daar zou zomaar een grote politieke rel kunnen ontstaan. Vice-Europees kampioen Ron Atias uit Israël heeft een redelijke kans om de halve finales te bereiken en daarin zou hij naar alle waarschijnlijkheid tegen de Iraniër Farzah Ashourzadeh staan, de topfavoriet voor goud. Iraanse sportfans hebben helemaal niks tegen Israëliërs, maar hopen toch dat Atias de halve finales niet haalt. Waarom? Als dat wel zo is, moet Ashourzadeh zich gedwongen door de overheid terugtrekken, de nachtmerrie van alle sportfans in Iran, waar taekwondo een populaire sport is.

 Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
15.00 uur Paardensport Springen landenteams*
16.50 uur Badminton Finale gemengddubbel
16.55 uur Atletiek Finale 3.000m steeple chase mannen
18.05 uur Zeilen Medal race 470 vrouwen*
19.05 uur Zeilen Medal race 470 mannen
21.30 uur Boksen Finale -69 kg mannen
22.05 uur Worstelen Finale vrije stijl 48 kg vrouwen
23.15 uur Worstelen Finale vrije stijl 58 kg vrouwen
00.00 uur Worstelen Finale vrije stijl 69 kg vrouwen
00.30 uur Tafeltennis Finale landenteams mannen
02.15 uur Atletiek Finale verspringen vrouwen
03.00 uur Taekwondo Finale -49 kg vrouwen
03.15 uur Taekwondo Finale -58 kg mannen
03.30 uur Atletiek Finale 200 meter vrouwen*
03.55 uur Atletiek Finale 100 meter horden vrouwen
03.59 uur Beachvolleybal Finale vrouwen

* (Mogelijk) met Nederlander(s)