Handbalvrouwen naar halve finale na zege op thuisland

De Nederlandse handbalvrouwen hebben de halve finale bereikt van de Olympische Spelen. De dames van bondscoach Groener wisten na een sterke tweede helft Brazilië aan de kant zette met 32-23.

Het ging in de eerste helft op en neer tussen de vice-wereldkampioen en het thuisland. Een vrouw-meer-situatie werd halverwege de eerste helft optimaal benut om een voorsprong van drie punten te nemen, maar de Braziliaanse dames bleven nooit ver weg. Een wat makkelijk gegeven strafworp vlak voor rust brachten de Braziliaansen terug tot één punt; 12-11.

Na rust ging het nog beter lopen voor de Oranjedames. Een aantal reddingen van Tess Wester en goed uitgespeelde counters gaven halverwege de tweede helft plots een voorsprong van zes doelpunten. De Braziliaansen, die vorig jaar op het WK al in de achtste finale werden uitschakeld, bleven gesteund door het thuispubliek erin geloven. Met nog vijf minuten te gaan was de marge nog steeds groot met vijf doelpunten verschil.

De tijd tikte weg voor het thuisland en stuitte op een belangrijk moment in de slotfase op doelvrouw Wester, waarna Polman het verschil weer op vijf bracht met nog twee en een halve minuut te spelen. Niet veel later bracht Snelder een eind aan alle onzekerheid en bracht de Oranjevrouwen naar de halve finale. De Brazilianen kregen daarop zelfs nog een goal van Wester om de oren en verloor liefst met 32-23.

In de halve finale wacht voor Oranje de winnaar van de wedstrijd tussen Spanje en Frankrijk, een wedstrijd die later vanmiddag wordt gespeeld.

Broch op weg naar een doelpunt voor de ontketende handbaldames (Pro Shots/Action Images)