Duitsers vieren kanogoud- en zilver in Rio

De Duitse kanovarer Sebastian Brendel heeft het eerste olympisch goud bij het vlakwaterkanoën in Rio de Janeiro gewonnen. De regerend olympisch- en wereldkampioen op de C1 1000m verdedigde zijn titel op die afstand na een zinderend duel.

Topfavoriet Brendel nam vroeg de leiding, maar zag dat de Braziliaan Isaquias Queiroz - vooral een pure sprinter - wel erg lang in de buurt bleef. Tot aan de laatste honderd meter kon de jonge Braziliaan zijn idool volgen, maar in het slot was Brendel toch duidelijk te sterk. Queiroz vierde het zilver, terwijl Moldavië kon juichen om brons dankzij Serghei Tarnovschi. 

De K2 over 500 meter bij de vrouwen leverde een Hongaars zege op. Het werd een bloedstollend spannende strijd tussen Danuta Kozak en Gabriella Szabo in de Hongaarse boot en het Duitse duo Franziska Weber/Tina Dietze. Een fotofinish was net niet nodig, maar met enkele honderdsten van een seconde was het verschil bijzonder klein. Karolina Naja en Beata Mikolajczyk brachten het brons mee naar Polen. 

Queiroz feliciteert zijn idool Brendel met olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Queiroz feliciteert zijn idool Brendel met olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)