Cubaans 'worstelmonster' vernedert Turk in finale

De Cubaanse worstelaar Mijain Lopez heeft zich definitief laten kronen tot een van de allergrootste worstelaars ooit, zowel letterlijk als figuurlijk. Op de Olympische Spelen won de 33-jarige Lopez voor de derde keer op rij goud in het Grieks-Romeins worstelen tot 130 kilogram. De beestachtig sterke Lopez droeg bij de openingsceremonie overigens de Cubaanse vlag.

Lopez maakte op weg naar de finale zoals verwacht gehakt van alles en iedereen. In die finale trof hij zijn eeuwige rivaal, de Turk Riza Kayaalp en één van de twee mensen die hem ooit verslagen hebben. Dat gebeurde onder meer op het WK van vorig jaar, maar volgens worstelfans wereldwijd was Lopez ook daar de beste: net als bij zijn andere twee verloren WK-finales zou hij zich voor de finale om hebben laten kopen door de tegenstander, zodat hij zijn straatarme familie kan ondersteunen. 

Op de Spelen was er van opzettelijk verliezen in elk geval zeker geen sprake. Al na vijftien seconde werd Kayaalp knalhard op de mat gegooid door de bizar sterke Cubaan, die vervolgens geen moment in de problemen kwam. Even leek de Turk gediskwalificeerd te worden vanwege een smerige klauw naar de ogen van Lopez, maar toch moesten de twee titanen nog even door. Lopez kwam echter niet meer in de problemen en pakte voor de derde keer op rij olympisch goud. Brons ging naar de voor Azerbeidzjan uitkomende Iraniër Sabah Shariati en Sergey Semenov uit Rusland.

Lopez zet aan voor een machtige worp tegen Kayaalp (Foto: Getty)

In de klasse tot 85 kilogram was het Davit Chakvetadze die het goud omgehangen kreeg. In een ietwat eenzijdige strijd rekende hij af met de Oekraïnse favoriet en regerend wereldkampioen Zhan Beleniuk. De geboren Rus Javid Hamzatov pakte voor Wit-Rusland het brons, terwijl de andere bronzen medaille een prooi werd voor de Duitser Denis Kudla.