Hansen faalt op afvalrace evenals Veldt

Het derde onderdeel van de omnium is de afvalrace, een wedstrijd waarin de wielrenners elke twee ronden niet de laatste man over de streep moeten zijn. Een uitgelezen kans voor sprinters als Mark Cavendish, Fernando Gaviria en Elia Viviani. Die laatste won dit onderdeel, terwijl leider in het klassement Lars Hansen als eerste afzwaaide. Tim Veldt kon als derde naar de kant. Voor beiden kostte dit heel veel punten.

Hansen maakte een kapitale fout bij de eerste sprint, waar hij simpelweg niet goed zat. De derde sprint werd door Veldt ook helemaal verkeerd ingeschat, die in laatste wiel onderin zat, meestal de plaats waar de klappen vallen. Iemand anders die hoog in het klassement stond, Roger Kluge, moest er ook vroeg uit.

Cavendish kon veel punten pakken maar vergat dat ook even te doen. Hij haalde Gaviria beneden de zwarte lijn in en werd met nog 7 man over gediskwalificeerd. Gaviria zelf werd derde, terwijl Viviani het onderdeel won. Door zijn constant goede prestaties staat hij op plaats 2, achter de Fransman Thierry Boudat die op dit onderdeel tweede werd.