Olympisch brons voor Holland Acht

De Nederlandse mannenacht heeft op de Olympische Spelen brons veroverd. Op het Lagoa Rodrigo de Freitas in Rio de Janeiro hoorde de boot vooraf bij de drie voornaamste favorieten en dat maakten ze waar.

Al snel in de race gingen de Britten er razendsnel vandoor, wat erop leek te duiden dat ze mogelijk wel iets te snel vertrokken waren. Het duurde niet lang voor zich een duidelijke hiërarchie aftekende, want alleen Nederland en Duitsland konden in de buurt blijven. De Britten vielen aan het einde niet meer terug en hielden genoeg over voor goud, terwijl de uittredend kampioenen uit Duitsland continu nipt de overhand hielden ten opzichte van de Nederlanders en dus zilver pakten. 

De vrouwenacht leverde zoals vooraf al werd verwacht goud op voor de oppermachtige Amerikaanse boot. Nederland begon ijzersterk en lag zelfs even op kop, maar de gok betaalde zich niet uit en aan het eind van de wedstrijd viel de ploeg terug tot de laatste plek. De Britse boot stoomde op naar het zilver, voor de verrassend sterke Roemeense dames.