Bizar wereldrecord in eerste atletiekfinale Spelen

De eerste atletiekfinale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft direct een bizar wereldrecord opgeleverd. De Ethiopische Almaz Ayana brak op de 10 kilometer bij de vrouwen een schier onbreekbaar record, dat al sinds 1993 op naam stond van de Chinese Wang Junxia. Die liep op de Nationale Spelen destijds in enkele dagen tijd allerlei wereldrecords, naar eigen zeggen - en zoals iedereen stiekem al wel wist - met behulp van doping. 

Na ruim vijf kilometer nam Ayana het heft over van de Keniaanse Alice Aprot en vanaf dat moment ging het alsmaar harder. Ayana lag na zeven kilometer zelfs meer dan een halve minuut onder het recordschema van Wang en hoewel ze daar nog wel iets op moest inleveren was er geen houden meer aan: na een magistrale tijd van 29:17,45 minuten kwam Ayana als winnares en houdster van het nieuwe wereldrecord over de streep, veertien seconden onder het stokoude record van Wang. 

Zilver was er op gepaste afstand voor wereldkampioene Vivian Cheruiyot uit Kenia, die met 29:32,53 minuten bijna ook nog onder het oude wereldrecord van Wang dook. De legendarische Tirunesh Dibaba, landgenote van Ayana, snelde over de finish in 29:42,56 minuten, tot vandaag goed voor de tweede tijd ooit. 

Susan Kuijken en Jip Vastenburg liepen ook mee, zij werden veertiende en 28e. 

Het was een flink startveld op de 10km in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Het was een flink startveld op de 10km in Rio (PROSHOTS/Action Images)