Harrison en Krpalek zorgen voor judotitels

In het olympisch judotoernooi heeft de Amerikaanse Kayla Harrison de olympische titel weten te pakken in de klasse tot 78 kilogram. De Amerikaanse verdedigde hiermee succesvol haar titel uit Londen. Hiervoor moest Harrison de Française Audrey Tcheumeo verslaan. De partij begon zeer actief met vele aanvallen door Harrison. Tcheumeo wist hier het antwoord niet op en kreeg een straf toegewezen wegens passiviteit. Na vier minuten wist de 26-jarige Amerikaanse Tcheumeo op haar rug te krijgen en was de ippon gescoord.

In de wedstrijd om de bronzen medailles kwamen Anamari Velensek uit Slovenië en de Braziliaanse Mayra Aguiar als winnaars van de mat. Hiervoor moesten respectievelijk Viktoriia Turks uit Oekraïne en Miranda Giambelli uit Australië worden verslagen. De Cubaanse Yalennis Castillo, degene die Marhinde Verkerk versloeg in de eerste ronde, werd uiteindelijk vijfde. 

Bij de mannen in de klasse tot 100 kilogram gaat de titel naar Lukas Krpalek uit Tsjechië. Zijn tegenstander was de Azerbijaan Elmar Gasimov. Door een Ouchi-gari wist de Tsjech na viereneenhalve minuut een ippon te scoren en de olympische titel te pakken. Krpalek verloor in 2012 nog in de herkansing van Henk Grol, die daarna het brons wist te halen. 

De wedstrijden om de bronzen medailles werden gewonnen door de Fransman Cyrille Maret en Ryonusuke Haga. De Fransman schakelde in de tweede rond Henk Grol uit en kwam via de herkansingen in de wedstrijd om de bronzen medaille terecht. In deze wedstrijd versloeg hij de Duitser Karl-Richard Frey. De Japanner moest het opnemen tegen de Oekraïener Artem Bloshenko. Haga heeft hiermee de tiende judomedaille weten te halen voor Japan op dit judotoernooi.