Duitse schutster houdt precies genoeg over voor olympisch goud

De Duitse schutster Barbara Engleder heeft op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het goud gewonnen met het 50 meter kleinkalibergeweer, waarmee geschoten wordt in drie posities: knielend, liggend en staand.

Na de drie series knielend schieten was de leiding in handen van de Zwitserse Nina Christen, voor de Oostenrijkse Olivia Hofmann. Christen viel bij het liggend schieten wat terug, terwijl Engleder daar juist zo sterk op kwam zetten dat ze de leiding overnam. Bij het staand schieten werden na de eerste twee series schoten de nummers zeven en acht uitgeschakeld, waarna de strijd om de medailles kon beginnen.

Voor Christen en Hofmann eindigde hun olympische droom daar al: de twee werden zesde en vijfde. Petra Zublasing uit Italië was de volgende die afviel, wat haar de vierde plek bracht. Vervolgens was het een strijd tussen Engleder en de Chinese dames Du Li en Zhang Binbin, waarbij Du het brons pakte. Met nog één schot te gaan had Engleder 1,6 punten voorsprong op Zhang, maar een afzwaaier naar 9,0 punten leek haar mogelijk de kop te kosten. Zhang schoot echter 10,4 punten en dat was voor de Duitse precies genoeg om na de wereldtitel van 2010 ook olympisch goud te winnen. 

De 33-jarige Engleder schreeuwt het uit nadat ze zich verzekerde van olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
De 33-jarige Engleder schreeuwt het uit nadat ze zich verzekerde van olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)