Chalmers wint koningsnummer, Belg Timmers verrassend zilver

Op de vierde dag van het olympisch zwemtoernooi wist de 18-jarige Kyle Chalmers het goud uit het water te vissen op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag in een tijd van 47,58. De grootste verrassing van de avond kwam uit baan zeven. De Belg Pieter Timmers wist vanuit die baan het zilver te pakken in 47,80. De laatste keer dat een Belg een medaille pakte bij het zwemmen op de Olympische Spelen was in 1996 in Atlanta, op de 100 meter schoolslag door Fred Deburghgraeve. Het brons ging naar de onttroonde olympisch kampioen Nathan Adrian uit Amerika. 

De eerste finale van de avondsessie leverde vandaag ook meteen een verrassing op. In een razend spannende finale was het vanuit baan acht de Kazach Dmitri Balandin die het goud pakte op de 200 meter schoolslag in een tijd van 2:07,46. Kort daarop volgde de Amerikaan Josh Prenot in 2:07,53 en de Rus Anton Chupkov in 2:07,70. De rest van het veld zat ook binnen een halve seconde van elkaar.

Balandin zorgde voor dé stunt van het zwemtoernooi door goud te winnen op de 200 meter schoolslag (PROSHOTS/Action Images)
Balandin zorgde voor dé stunt van het zwemtoernooi door goud te winnen op de 200 meter schoolslag (PROSHOTS/Action Images)

Ranomi Kromowidjojo heeft zich nipt weten te plaatsen voor de 100 meter vrij finale. In de eerste halve finale werd Kromowidjojo vierde in 53,42 en op dat moment betekende het dat ‘Kromo’ nog niet zeker was van de finale. Uiteindelijk bleek haar tijd genoeg voor een zevende plaats en gaan we haar terugzien op baan één in de finale. De Australische Cate Campbell zwom een olympisch record in 52,71 en werd gevolgd door de Canadese 16-jarige Penny Oleksiak en de Amerikaanse Simone Manuel in respectievelijk 52,72 en 53,11. Anderen in de finale zijn Sarah Sjöström en Bronte Campbell.

De Spaanse Mireia Belmonte pakte het goud op een van de zwaarste nummers in het zwemmen. In een spannende driestrijd met de Australische Madeline Groves en de Japanse Natsumi Hoshi wist ze het best aan te tikken en de klok te stoppen op 2:04,85. Groves was slechts drie honderdste langzamer en werd gevolgd door Hoshi in 2:05,20.

Het laatste nummer van de avond, de 4x200 meter vrije slag bij de dames werd gewonnen door Amerika in 7:43,03. Voor Katie Ledecky betekende dit de vierde gouden medaille van het toernooi. Zilver was er voor Australië in 7:44,87 en het brons ging naar Canada in 7:45,39. 

Maar ook het zilver van Pieter Timmers op het koningsnummer van het zwemmen mag een ware sensatie genoemd worden (PROSHOTS/Action Images)
Maar ook het zilver van Pieter Timmers op het koningsnummer van het zwemmen mag een ware sensatie genoemd worden (PROSHOTS/Action Images)