Japan verrassende halve finalist bij rugby sevens

Nadat Australië bij de vrouwen de eerste olympische titel wist te pakken bij de rugby sevens, zijn vandaag de mannen bij de kwartfinales aanbeland. De grootste verrassing in de halve finales zijn de Japanners, die een indrukwekkend toernooi spelen tot dusver.

Voor Nieuw-Zeeland was de kwartfinale al het eindstation. De Kiwi's, wereldkampioen bij het 'reguliere' rugby, waren al met de hakken over de sloot de groepsfase doorgekomen, nadat Fiji de Verenigde Staten wist te verslaan. Fiji was in de kwartfinale de opponent van Nieuw-Zeeland en ze waren niet tegen ze opgewassen; 12-7.

In de halve finale treft Fiji het verrassende Japan. De Aziaten, die eerder in het toernooi al Nieuw-Zeeland versloegen en bijna wonnen van Groot-Brittannië, keken lang tegen een achterstand aan, maar een try in de slotseconden bracht de ploeg ook een 12-7 overwinning en een halve finaleplaats.

De derde kwartfinale ging tussen Groot-Brittannië en Argentinië. De twee landen maakten er een spannende pot van, waarbij de Argentijnen nog het dichtst bij een zege waren in de reguliere speeltijd, maar een penalty in de laatste seconden ging mis. Na een 0-0 eindstand was de eerste sudden-death verlenging een feit op dit toernooi.

In de verlenging kregen de Britten de eerste mogelijkheid via een penalty, maar deze belandde na een lange vlucht tegen de paal. In de na-stoot was het vervolgens alsnog raak na een try van Dan Bibby. In de kwartfinale mogen ze uitkomen tegen Zuid-Afrika, dat in de clash met Australië de beste bleek; 22-5.