Neutrale atleet wint olympisch goud en schrijft geschiedenis

Kleiduifschutter Fehaid Al-Deehani heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen op het onderdeel double trap. Dat deed de Koeweiti namens het team met neutrale sporters, omdat het nationaal olympisch comité van Koeweit geschorst is.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een neutrale atleet olympisch goud wint en pas de vierde keer dat iemand onder de olympische vlag een medaille wint: in 1992 wonnen onder olympische vlag uitkomende Joegoslaven één keer zilver en twee keer brons.

De 49-jarige Al-Deehani was in de finale oppermachtig tegen zijn 37-jarige Italiaanse tegenstander Marco Innocenti. Van de dertig doelen schoot de Koeweiti er 26 kapot, twee meer dan de Italiaan. Het betekende dat Al-Deehani voor de derde keer in zijn loopbaan het olympisch podium mocht betreden. In 2000 pakte hij al brons in de double trap, vier jaar geleden was er brons op het onderdeel trap.

Brons was er dit keer voor de Brit Steven Scott, die in het duel om plek drie met een briljante serie afrekende met zijn landgenoot Tim Kneale. Scott schoot alle dertig doelen kapot en dus was zelfs de uitstekende score van 28 rake schoten van Kneale niet genoeg voor een medaille.