Tweede Poolse gewichtheffer positief op doping

Ook een tweede Poolse gewichtheffer lijkt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro betrapt te zijn op het gebruik van verboden middelen. Maandag kwam naar buiten dat Tomasz Zielinski betrapt was, nu is het de beurt aan Krzysztof Szramiak, de reserve van het Poolse team.

De 32-jarige Szramiak is een van de ervaren krachten in het Poolse team: hij is al sinds 2004 van de partij op het hoogste niveau en heeft al acht WK-deelnames op zak. Bepaald schoon is zijn loopbaan niet, want al in 2012 werd hij eens twee jaar geschorst voor een positieve dopingtest en dus hangt hem nu een levenslange schorsing boven het hoofd.

Saillant detail is overigens dat uitgerekend Szramiak en Zielinski er op stonden buiten het nationale team te mogen trainen bij hun eigen club. De directeur van de Poolse gewichthefbond, oud-olympisch kampioen Szymon Kolecki, was daar fel op tegen en wilde het duo zelfs weren van de Spelen. Het uitvoerend comité van de bond was het daar echter niet mee eens en besloot de twee gewoon mee te nemen. Voor Kolecki is de maat nu vol: hij heeft per direct zijn ontslag aangekondigd.