Olympisch waterpoloduel loopt uit op gevecht in het water

Niet de spannende match tussen wereldkampioen Servië en nummer drie Griekenland, maar de wedstrijd tussen Australië en Hongarije was het meest besproken waterpoloduel van de dinsdag. Hongarije leek een nipte overwinning te boeken na een enorm fysieke wedstrijd, maar Australië ontnam verrassend de Hongaren de zege door met nog enkele seconden te spelen de gelijkmaker te scoren. Na het laatste fluitsignaal was het echter nog niet gedaan in het water, want enkele spelers van beide teams gingen met elkaar op de vuist.

Hongarije staat te boeken als één van de grootmachten in het waterpolo. Met meerdere wereld- en Olympische titels was het Balkanland veruit favoriet tegenover het veel kleinere Australië. De Hongaren deden wel meteen wat van hun verwacht werd, maar gedurende de hele wedstrijd bleef Australié enorm dicht bij. Nadat het verschil tussen beide ploegen na het eerste, het tweede en het derde kwart slechts één punt bedroeg, leek er opnieuw een wonder plaats te gaan vinden op het toernooi. In de laatste fase van de wedstrijd begon de spanning tussen beide ploegen op te lopen, en met nog krap anderhalve minuut te spelen leek Balazs Erdelyi namens Hongarije het winnende doelpunt te maken. Australië gaf zich echter niet gewonnen en met nog minder dan een halve minuut te gaan scoorde John Cotterill de gelijkmaker. Wat er vervolgens gebeurde is te zien in onderstaande video:

Er was ook goed nieuws voor alle liefhebbers van fair-play. Frankrijk, het land dat op het OKT expres verloor van Canada en zo in plaats van het sterke Spanje Nederland trof in de beslissende kwartfinales, verloor van Italië met 11-8. Vice-wereldkampioen Kroatië was met 8-7 nipt een tandje te groot voor eveneens sterk waterpololand Montenegro.

Dankzij de mager spelende absolute top staat Brazilië nu bovenaan in groep A met 4 punten. Griekenland volgt met 3 punten. Servië moet het doen met een magere gedeelde derde plek met slechts 2 punten. In groep B minder verrasingen: Kroatië en Italië hebben hun eerste twee wedstrijden gewonnen en staan bovenaan, terwijl Frankrijk en Verenigde Staten nog op zoek zijn naar hun eerste punt.