Noord-Koreaanse gewichtheffer na jaren verslagen

De Noord-Koreaanse gewichtheffer Om Yun-chol is op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro na jaren verslagen. In de klasse tot 56 kilogram moest de immer sympathieke Om het hoofd buigen voor de Chinees Long Qingquan, die daar wel een wereldrecord voor nodig had.

Om pakte in 2012 goud op de Olympische Spelen in Londen en was sindsdien onverslaanbaar: drie wereldtitels op rij gingen naar hem. Hij leek in Rio uitstekend op weg naar een nieuwe gouden medaille, want hij het trekken tilde hij 134 kilogram boven zijn hoofd, een nieuw persoonlijk record. Van Long werd verwacht dat hij bij het trekken een flinke voorsprong moest pakken - Om is op het stoten doorgaans oppermachtig - maar met 137 kilogram pakte hij slechts drie kilo.

Bij het stoten begon Om met 165 kilo, waarmee hij gelijk de leiding nam na de 161 van de Chinees. Op 169 kilo ging het de eerste keer fout, maar bij Om's derde en laatste poging ging het wel goed, wat tot een grote vreugdeuitbarsting leidde. Toch was het nog niet voorbij, want Long had nog één kans: met 170 kilo, een dik nieuw persoonlijk record, zou hij alsnog het goud pakken. Dat lukte en dat niet alleen, met een totaalgewicht van 307 kilogram verbrak Long tevens het zestien jaar oude wereldrecord van de legendarische Turk Hamil Mutlu.

Brons was er in Rio voor de Thai Sinphet Kruaithong, die perfect profiteerde van het falen van de Vietnamees Kim Tuan Thach, de gedoodverfde winnaar van brons. 

Long maakt een einde aan de zegereeks van de Noord-Koreaanse held Om (PROSHOTS/Action Images)
Long maakt een einde aan de zegereeks van de Noord-Koreaanse held Om (PROSHOTS/Action Images)