Taiwanese verslaat blunderende Chinese gewichthefster

De Taiwanse gewichthefster Hsu Shu-Ching heeft op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro olympisch goud veroverd in de klasse tot 53 kilogram. Daar had ze wel wat tactisch blunderen van de Chinese favoriete - of de Chinese coach - voor nodig.

Op het eerste onderdeel, het trekken, kwam Hsu tot 100 kilogram. Li Yajun uit China deed het één kilogram beter en nam zo de leiding, terwijl de rest maar liefst tien kilo van het leidende duo verwijderd bleef.

Bij het stoten was Hsu de eerste van de twee die begon en wel met een goede poging op 112 kilogram. Li begon met 123 kilo en dat bleek overmoedig: haar eerste poging mislukte. Ook de tweede en derde pogingen, inmiddels op 126 kilogram, gingen fout voor Li, tot afgrijzen van haar coach. Het betekende dat Hsu haar laatste poging niet eens meer hoefde te doen, want het goud was binnen en Li was verslagen door overmoed.

De Filipijnse Hidilyn Diaz was zeker van brons, tot Li faalde. Het betekende dat Diaz met haar totaalgewicht van 200 kilogram plotseling het zilver pakte, voor de Zuid-Koreaanse Yoon Jin-hee (199kg). 

Hsu op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Hsu op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)