Olympische comeback rugby levert grote uitslagen op

De terugkeer van rugby op de Olympische Spelen - weliswaar in het sevensformat - heeft zaterdag flinke scores opgeleverd. Het was de eerste dag van het vrouwentoernooi, waarin alle landen hun eerste twee wedstrijden afwerkten.

In groep A maakten de Australische favorieten geen enkele fout. Colombia werd met 53-0 simpel opzij gezet en ook Fiji had met 36-0 weinig in de pap te brokkelen. De dames uit Fiji wisten wel een kleine verrassing op het veld te brengen, want de VS werd met 12-7 verslagen. Doordat de VS wel met 48-0 van Colombia won staan zij op de tweede plek in de groep, achter Australië.

Nieuw-Zeeland wordt gezien als enige serieuze uitdager van Australië en ook de Oceanische buren begonnen uitstekend: een 52-0 zege op Kenia werd gevolgd door een 31-5 overwinning tegen Spanje. Frankrijk stond in groep B tegen zowel Spanje als Kenia één try toe en won de wedstrijden met respectievelijk 24-7 en 40-7. Frankrijk en Nieuw-Zeeland zijn daardoor al zeker van de kwartfinales.

In groep C werd Brazilië in het openingsduel in het Deodoro Stadion luid aangemoedigd, maar dat weerhield de Britse dames er niet van om met 29-3 de overwinning te pakken. Het gastland moest er daarna ook nog met 38-0 aan geloven tegen Canada, een van de medaillefavorieten. De Canadese ploeg versloeg Japan met 45-0, terwijl de Aziaten met 40-0 onderuit gingen tegen Groot-Brittannië, dat samen met Canada zeker is van de kwartfinales. 

Zondag worden de laatste groepswedstrijden en de kwartfinales gespeeld.