Thaise met overmacht naar olympisch gewichthefgoud

De Thaise gewichthefster Sopita Tanasan heeft met overmacht olympisch goud gewonnen in de klasse tot 48 kilogram. In Rio de Janeiro maakte de 21-jarige haar internationale debuut in de lichtste klasse, nadat ze al enkele jaren uitkwam bij de vrouwen tot 53 kilo. 

Al vanaf het eerste begin was duidelijk dat Tanasan niet te stoppen was. Bij het eerste van twee onderdelen, het stoten, opende ze met 88 kilogram, terwijl de rest niet verder kwam dan 85 kilo. Uiteindelijk wist ze ook 90 en 92 kilo nog boven haar hoofd te tillen, waardoor ze al gelijk een grote voorsprong greep op Sri Agustiani uit Indonesië en Beatriz Piron van de Dominicaanse Republiek.

Piron kwam bij het trekken niet verder dan 102 kilogram en viel buiten de medailles: de Japanse Hiromi Miyake wist met 188 kilo in totaal één kilo meer te tillen dan de Dominicaanse en pakte brons. Tanasan tilde 106 en 108 kilo omhoog voor een totaal van 200kg, waarna er voor Agustiani - die 107 al had opgetild - nog maar één ding te doen viel: 115 kilogram proberen, wat naast een enorm persoonlijk record ook olympisch goud op zou leveren. Het lukte weinig verrassend niet, en dus moest Agustiani zich tevreden stellen met zilver, wat ze overigens ook zeker deed. 

Tanasan heeft wel door dat olympisch goud binnen is (PROSHOTS/Action Images)
Tanasan heeft wel door dat olympisch goud binnen is (PROSHOTS/Action Images)