Zonderland en Van Gelder in olympische toestelfinales

Epke Zonderland en Yuri van Gelder mogen zich beiden op gaan maken voor een individuele turnfinale op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zaterdagavond eindigde de kwalificatie en wisten de twee definitief dat ze zich hadden geplaatst.

Zonderland mag zijn gouden medaille gaan verdedigen op de rekstok: alleen de Duitser Fabian Hambüchen en de Brit Nile Wilson gingen nog over zijn puntentotaal van 15,366 heen. Met 15,100 punten kwam Bart Deurloo nog geen 0,02 punten tekort om zich ook voor de finale te plaatsen, hij werd tiende en moet hopen op twee afmeldingen. 

Van Gelder liet op de ringen 15,333 punten noteren en nadat iedereen zijn beurt gehad had bleek dat genoeg voor de achtste plek - precies genoeg voor de finale. Met 15,900 punten gaat Liu Yang als eerste naar de eindstrijd, gevolgd door wereldkampioen Eleftherios Petrounias (15,833) en Liu's Chinese landgenoot You Hao (15,800). 

Deurloo plaatste zich met een veertiende plek in de kwalificatie wel voor de meerkampfinale. Met 86,990 punten bleef hij ruimschoots achter de Oekraïner Oleg Verniaiev, die met 91,964 duidelijk de beste was. De al jaren onverslaanbare Kohei Uchimura ging op de rekstok onderuit, maar eindigde in de meerkampkwalificatie wel als tweede. 

Epke Zonderland vliegt naar de olympische finale (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)
Epke Zonderland vliegt naar de olympische finale (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)