Estafettedames als vijfde door naar de finale

Op de openingsdag van het olympisch zwemtoernooi hebben de Nederlandse vrouwen zich voor de finale weten te plaatsen op de 100 meter vrije slag. Inge Dekker opende de estafette in 54,75, als tweede splitte de 16-jarige Marrit Steenbergen een 53,31. Maud van der Meer nam als derde over en zwom een tussentijd van 53,88. Femke Heemskerk maakte het af in 54,00. Hun totale tijd van 3:35,90 was goed voor de vijfde plaats.

Vannacht om 4:24u Nederlandse tijd zal de Nederlandse ploeg gaan strijden voor een medaille. Wie Ranomi Kromowidjojo gaat vervangen vanavond, is nog niet bekend. Maud van der Meer maakte aan de NOS bekend dat zij vreest voor haar plaats. "Ik ben in vorm, maar dit was niet goed. Ik kan echt veel harder."

De Australische dames met de zusjes Cate Campbell en Bronte Campbell waren de snelste van de middag. Hun tijd van 3:32,39 was goed voor een olympisch record. 

Maarten Brzoskowski kwam vanochtend als eerste in actie voor de Nederlandse zwemploeg. Op de 400 meter vrije slag zwom hij naar een achttiende plaats in 3:48,00 en kon daarmee geen potten breken. Zijn PR staat op 3:47,09. 

Vannacht zal ook de Hongaarse Katinka Hosszu in actie komen. Op de 400 meter wisselslag zwom zij slechts twee tiende boven het wereldrecord van de Chinese Ye Shiwen, die vier jaar geleden nog olympisch kampioen werd op dit nummer. Die laatstgenoemde wist deze keer niet eens de finale te bereiken.