'Daders aanslagen Ansbach en Würzburg in contact met IS'

De daders van de aanslagen in de Duitse plaatsen Ansbach en Würzburg stonden in contact met vermoedelijke leden van Islamitische Staat, onder meer in Saudi-Arabië. Dat blijkt uit de gesprekgeschiedenis van de telefoon van de aanslagplegers, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdag.

De 17-jarige Afghaanse vluchteling, die in Wurzburg treinpassagiers aanviel met een bijl, werd geholpen door die IS-leden. Zij bedachten de aanslag voor hem. Allereerst werd gevraagd of hij, net als in Nice, met een auto op een menigte wilde inrijden. De jongen zei dat hij geen rijbewijs had, en daarom werd besloten dat hij mensen zou aanvallen in een trein.

De 27-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker Mohammed Daleel, de dader in Ansbach, die omkwam toen zijn explosief afging bij de ingang van een muziekfestival, was volgens Der Spiegel helemaal niet van plan een zelfmoordaanslag te plegen. Uit de berichten waar Der Spiegel over schrijft blijkt dat hij zijn rugtas met explosieven ergens in een mensenmassa wilde achterlaten en van afstand tot ontploffing brengen.

Het IS-contact met wie de man sprak had hem opgedragen de explosie en de nasleep ervan te filmen. Ook was het de bedoeling dat hij de aanslag zou opeisen in een videoboodschap, vermomd, en daarna meer aanslagen zou plegen. Uiteindelijk kwam alleen Daleel om het leven.

'Daders Ansbach, Würzburg in contact met IS'
'Daders Ansbach, Würzburg in contact met IS' (Foto: ANP)