Dubbeldam drager Nederlandse vlag bij opening Spelen

Het is vooralsnog speculatie maar het lijkt erop dat Jeroen Dubbeldam de drager wordt van de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De springruiter, olympisch kampioen in 2000 en al getipt als een van de 'favorieten' voor het dragen van de vlag, zou oorspronkelijk pas zaterdag naar Rio de Janeiro vliegen, maar is nu al gespot op Schiphol.

Dubbeldam (43) had eerder al aangegeven graag voor het dragen van de vlag eerder naar Brazilië te vliegen. Dat hij zojuist op Schiphol werd gespot door NOS-verslaggever Kees Jongkind voedt uiteraard de geruchten dat hij wel eens de vlag zou mogen gaan dragen. Dubbeldam is tijdens deze Spelen weer een van de favorieten bij het springen, dit keer met zijn paard Zenith.

Later vandaag zal het NOC*NSF officieel bekendmaken wie de vlag zal gaan dragen en in het rijtje met onder meer Michael Phelps (Amerika) en Andy Murray (Groot-Brittannië) mag komen te staan. Vier jaar geleden was zeiler Dorian van Rijsselberge nog de vlaggendrager.

Update 16.58 uur
Springruiter Jeroen Dubbeldam zal de vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Dit heeft chef de mission Maurits Hendriks bekend gemaakt. Dubbeldam won in 2000 in Sydney met zijn paard De Sjiem het springgoud en werd in 2014 wereldkampioen. Vorig jaar haalde de ruiter de Europese titel op. In Rio de Janeiro rijdt hij op het paard Zenith.

Hendriks lichtte zijn keuze voor Dubbeldam toe in een persconferentie: "Hij is een bijzondere sportman waar er maar weinig van zijn. Een boegbeeld voor de Nederlandse sport. Hij speelt een nadrukkelijke rol binnen zijn sport en heeft op mondiaal niveau alles gewonnen. Ik ben heel trots op onze vlagdrager."