Klimster Zijlstra: "Leuk dat klimmen nu olympisch is!"

Het Internationaal Olympisch Comité heeft woensdag vijf sporten goedgekeurd voor op de Olympische Spelen van 2020, waaronder sportklimmen. Voor FOK!sport een goede reden om de Nederlandse World Cup-klimster Vera Zijlstra om een reactie te vragen, nu haar sport een olympische is.

"Klimmen is voor mij al jaren een serieuze sport en daarom vind ik het goed en leuk dat het nu olympisch is!", zegt Zijlstra, die wel begrijpt dat de toevoeging op het programma even op zich heeft laten wachten - sportklimmen is als wedstrijdsport immers nog niet heel oud. "In 2020 hoop ik er ook bij te zijn."

In Tokyo zal waarschijnlijk voor om één gouden medaille voor de mannen en één voor de vrouwen gestreden worden. Het gaat dan om een combinatie van de drie in het sportklimmen gebruikelijke onderdelen: lead, speed en boulder. "Bij lead en boulderen gaat het om de moeilijkheid van de af te leggen route, of boulder", legt Zijlstra uit. "Wie het hoogste komt wint, kort gezegd. Bij lead heb je lange routes, ben je gezekerd met een touw en is uithouding erg belangrijk. Boulderen is juist kort, dynamisch en krachtig, waar dikke matten op de vloer voor de veiligheid zorgen. De route die je af moet leggen zie je pas als je start, dus tot die tijd weet je niet wat je gaat krijgen."

Daar tegenover staat het onderdeel speed, wat zoals de naam al suggereert om snelheid gaat. "Bij speed klimmen twee klimmers tegen elkaar in een rechtstreeks duel. Het gaat daar over een route die steeds hetzelfde is en uiteraard wint de snelste klimmer." Dat klinkt als het beste onderdeel voor de nieuwe kijker, maar, zo verzekert Zijlstra ons, ook het boulderen is zeer de moeite waard: "Vooral het boulderen is vaak zo spectaculair, dat het hoe dan ook gaaf is om te zien!"

De finales op het onderdeel speed tijdens de World Cup in Villars vorige maand (Bron: YouTube)

Het sportklimmen staat dus op het programma van de Spelen in Tokyo, en het is dan ook niet moeilijk te raden welk land in opkomst is: "Landen als de VS, Oostenrijk, Slovenië, Rusland en Frankrijk hebben enkele uitzonderlijk goede klimmers, maar momenteel timmert vooral Japan als land erg goed aan de weg." Het lijkt er dus op dat het thuispubliek over vier jaar in elk geval wat te juichen kan krijgen. 

Over anderhalve week staat in München de volgende wedstrijd in de World Cup op het programma, en daar is Zijlstra ook weer van de partij. De wedstrijden worden live uitgezonden door de internationale sportklimbond IFSC, voor de Nederlanders dus een uitstekende mogelijkheid om kennis te maken met Zijlstra en haar nu olympische sport.