Prestaties Xbox One S beter bij sommige games

Vandaag is de officiële release van de Xbox One S, de nieuwe variant van Microsofts Xbox One. De One S beschikt over vele extra's ten opzichte van zijn drie jaar oudere broer, en nu blijkt na een aantal uitvoerige tests dat de One S ook betere prestaties laat zien bij een aantal games.

Het is zoals verwacht geen wereld van verschil. Microsoft zelf had al aangegeven dat men geen noemenswaardige verschillen hoeft te verwachten op het gebied van performance-zaken als framerate en resolutie. Volgens een aantal benchmarks van buur-gamesite Eurogamer blijkt dat de grafische processor (GPU) van de One S een 9% hogere kloksnelheid laat zien, namelijk 914MHz ten opzichte van de 853MHz van de gewone Xbox One. Eurogamer beweert dat het verschil in sommige games helemaal niet te zien is, terwijl anderen toch een duidelijk zichtbare verbetering laten zien.

Zo zijn volgens de benchmarks de verschillen in de racegame Project CARS met een verbetering tot 10 extra fps goed zichtbaar, maar valt er bij Resident Evil 5: Remastered weer helemaal geen vooruitgang te zien. Batman: Arkham Knight krijgt op de One S geen hogere framerate, maar vertoond wel een stuk minder tearing (uitleg tearing) op drukke momenten, zoals de ritjes in de Batmobile. Verder valt het op dat in het grafische indrukwekkende Rise of the Tomb Raider, een game met een afgetopte framerate van 30fps, er minder framedrops zichtbaar zijn waar de gewone One op drukke momenten af en toe terugvalt. In Fallout 4, een game die goed zou kunnen profiteren van een framerate-boost, is er weer helemaal geen verschil te zien tussen de oude en de nieuwe Xbox One.

Framerate-verschil in Project CARS (Bron: Eurogamer)

De hogere GPU-kloksnelheid komt voort uit de nieuwe chip die in de One S is gezet. Een nieuwe chip was nodig in verband met de 4K- en HDR-ondersteuning die de nieuwe console biedt. Volgens Microsoft was het overklokken van de GPU alleen noodzakelijk voor toekomstige GameDVR-features. GameDVR is het programma waarmee gamebeelden opgenomen kunnen worden.

Hoewel de verbeteringen dus niet altijd zichtbaar of noemenswaardig zijn, kan de One S er wel voor zorgen dat sommige titels net wat gepolijster aanvoelen. Uiteindelijk zullen er voor veel mensen interessantere redenen zijn om voor een One S te kiezen, zoals de beschikking over een 4K-speler en een 2TB-schijf, of het feit dat de console 40% kleiner is dan de gewone Xbox One. Voor een overzicht van alle verschillen tussen de twee Xbox-consoles, check onze special.