Moslims naar de kerk

Moslims in Frankrijk en Italië hebben zondag rooms-katholieke kerkmissen bezocht. Dat deden ze na een oproep tot het tonen van solidariteit na de terroristische moord op de 86-jarige priester Jacques Hamel, meldt de BBC.

"Het is belangrijk voor ons om hier te zijn", zegt Mohammed Karabila, hoofd van de moskee te Saint-Etienne-du-Rouvray bij Rouen. Dat is de plek waar Hamel dinsdag werd gedood. "We willen fysiek aanwezig zijn en Hamels familie omhelzen", aldus Karabila. "Zo ziet men in het openbaar dat de gemeenschappen verenigd zijn."

"We zijn nu allemaal katholieken", zei Anouar Kbibech, hoofd van de Franse moslimraad. Er waren missen in Saint-Etienne-du-Rouvray maar ook in de Notre Dame te Parijs.

"Wij zijn ontroerd. Dit is een belangrijk gebaar van broederschap", aldus aartsbischop van Rouen Dominique Lebrun. "Ze zeggen, en dat is ongetwijfeld integer bedoeld, dat het niet de islam was die Jacques Hamel heeft gedood."

Die standaard-opmerking leidt nogal eens tot wrevel, maar binnen de islam gaan er wel steeds meer stemmen tegen op. Zo zei de Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani onlangs dat moslims het niet meer kunnen maken om vol te houden dat terreur niets met de islam te maken heeft.

Ook in Rome bezochten moslims katholieke kerken. Mohammed ben Mohammed, hoofd van de Italiaanse Islamitische Gemeenschapsunie, stelde daar dat moskeeën niet de plekken zijn waar fanatici racicaliseren. "Moskeeën doen het tegenovergestelde, ze staan voor vrede en dialoog."

Hoewel veruit de meeste extremistische moslimjongeren via internet radicaliseren, is ook op die bewering wel wat af te dingen. Een bekend voorbeeld is de Brusselse Grote Moskee, die in de jaren 70 aan Saoedi-Arabië werd geschonken en jarenlang de preekstoel van wahabistische Saoedische imams was. Dat leidde later tot de oprichting van Sharia4Belgium, waar de aanslagplegers op de Brusselse luchthaven banden mee hadden.