'Gewiste WhatsApp-gesprekken te achterhalen'

Ook als WhatsApp-gebruikers berichten verwijderen, wissen of archiveren, blijven forensische sporen achter van alle gesprekken in de nieuwste versie van de app. De enige manier om hiervan af te komen, is om de app volledig te verwijderen. Dat stelt althans onderzoeker Jonathan Zdziarski.

De onderzoeker, die eerder bekendheid vergaarde toen hij zei dat er een backdoor in iOS7 zat, stelt overigens dat het niet ongebruikelijk is voor applicaties die gebruikmaken van SQLite dat er sporen op achterblijven. Sporen verdwijnen pas als deze meerdere keren zijn overschreven. In het geval van WhatsApp helpt het dus ook om de app compleet te verwijderen. In dat geval verdwijnt de complete SQLite-database namelijk van je smartphone.

Zdziarski wijst erop dat het niet verdwijnen van de gesprekken op WhatsApp de privacy van gebruikers ernstig kan aantasten. Als een back-up wordt gemaakt, wordt ook de chatdatabase van WhatsApp gekopieerd. Dat betekent dat die zal verschijnen in de iCloud back-up en in de back-up van de desktop. De back-up van de desktop kan worden gecodeerd via de versleuteloptie voor back-ups in iTunes, maar dat werkt niet voor de iCloud. Daar kunnen opsporingsdiensten als die daarvoor van de rechter toestemming hebben gekregen dan bij als Apple ook meewerkt.

'Gewiste WhatsApp-gesprekken te achterhalen'
'Gewiste WhatsApp-gesprekken te achterhalen' (Foto: BuzzT)