Trump: Rusland, hack Clintons email

De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft Rusland opgeroepen om de email van zijn Democratische rivaal Hillary Clinton te hacken. Trump hoopt dat er op die manier mailtjes aan het licht komen die Clinton niet aan de overheid heeft overhandigd.

"Rusland, als jullie luisteren, dan hoop ik dat jullie de 30.000 ontbrekende emails vinden. Volgens mij zal onze pers jullie behoorlijk belonen", zei Trump woensdag volgens de BBC. De vastgoedmiljardair is ervan overtuigd dat er een aantal beauties tussenzitten.

Trump reageert met zijn controversiële oproep deels op het email-schandaal dat de eerste dag van de Democratische Conventie besmeurde. Op Wikileaks verscheen namelijk mailverkeer tussen hoogeplaatsten van de Democratische Partij, waaruit bleek dat actief is geprobeerd om Clintons eerdere rivaal Bernie Sanders dwars te zitten.

Poetin
Dit kostte de partijvoorzitter de kop, maar niet voordat de Democraten Rusland van de hack hadden beschuldigd. De Russische president Vladimir Poetin zou er namelijk belang bij hebben als Trump in november wint. Trump wil namelijk niet dat de Navo lidstaten automatisch te hulp schiet als die hun defensiebudget niet op orde hebben. In een van de voornaamste Navo-toekomstscenario's valt Rusland via 'vrijwilligers' Estland binnen, dat een aanzienlijke Russische minderheid huisvest.

Maar Trump reageert met de oproep natuurlijk ook op de ophef rond Clintons privé-emailserver die ze in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte. Onlangs kwam de FBI met het advies dat Clinton hiervoor niet hoeft te worden vervolgd. Dit ondanks dat de presidentskandidate van grove nalatigheid is beschuldigd met betrekking tot de mogelijkheid dat er staatsgeheimen op haar thuisserver stonden.

Staatsgeheim
Clinton heeft vele duizenden mails overhandigd, en van een aantal is vastgesteld dat deze na haar ambtsperiode als staatsgeheim zijn aangemerkt. Ze heeft er dus 30.000 achtergehouden omdat hier privédetails in zouden staan. Volgens de destijds geldende regels stond Clinton hiermee in haar recht, maar die regels zijn inmiddels wel aangescherpt.

Trump hoopt blijkbaar dat de Russen de resterende mailtjes kunnen bemachtigen om Clinton in moeilijkheden te brengen. Maar zijn vicepresidentskandidaat Mike Pence heeft inmiddels gewaarschuwd voor "ernstige gevolgen" indien de FBI zou kunnen aantonen dat Rusland zich met de verkiezingen probeert te bemoeien.