Erdo-turken pogen Gülen-gebouw plat te branden

Van vrijdag op zaterdag nacht heeft er in Deventer een poging tot brandstichting plaatsgevonden in een gebouw van de Gouden Generatie stichting. De Gouden Generatie is verbonden met Gülen’s Hizmet stichting. Er is een sterk vermoeden dat de aanslag is gepleegd door Erdogan-aanhang, schrijft het Erdogan-kritische Zaman Vandaag.

Op beveiligingsbeelden is te zien dat onbekenden een brandende fles met brandbare vloeistof tegen het gebouw gooien en dan hard wegrennen. Volgens project-coördinator van de stichting Hüseyin Dökmeci is er ook benzine gebruikt om de kans op een brand te vergroten. Het Gouden Generatie gebouw was sinds de poging tot een staatsgreep in Turkije al eerder slachtoffer, toen werden er ramen ingegooid.

Hüseyin vertelt dat er veel Turken in de stad wonen, iedereen weet van elkaar wie er voor Erdogan en wie er voor Gülen is. AKP-aanhang is, sinds Erdogan Hizmet en Gülen op de terreurlijst plaatste, veelvuldig bezig met het aanvallen van Hizmet en Turken waarvan de Erdogan-aanhang vermoedt of weet dat ze met Gülen- of Hizmet- aanhangers te maken hebben. Er is ondertussen al veelvuldig aangifte gedaan door veel Gülen-aanhangers van mishandeling en bedreiging. Ook vrezen steeds meer Gülen-aanhangers voor hun leven.

De Deventer politie zoekt getuigen van de laffe daad.