'Nederlandse paarden' geliefd op Olympische Spelen

Nederlandse dressuurpaarden zijn het populairst van allemaal op de komende Olympische Spelen. Nu de inschrijving definitief gesloten is kan de balans opgemaakt worden: maar liefst negentien van de zestig paarden zijn 'Nederlandse Warmbloedpaarden', paarden die in het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) staan ingeschreven.

Acht van de elf landen die meedoen aan de landenwedstrijd hebben minstens één KPWN-paard in de gelederen: alle vier Nederlandse paarden, twee in de teams van Australië, Frankrijk, Groot-Brittannië en Japan en nog één in de teams van Duitsland, Zweden en de VS. Ook de Belgische, Canadese, Ierse en Palestijnse deelnemers hebben een KWPN-paard op de Spelen.

Het KWPN-paard wordt op grote afstand gevolgd door de Oldenburger en de Hannoveraan, waar er elk negen van aanwezig zijn in de dressuur in Rio. Een van de Nederlandse paarden is overigens het oudste dressuurpaard in Rio: Adelinde Cornelissen rijdt op de 19-jarige Parzival. Het paard is daarmee ouder dan de jongste deelnemer, de 18-jarige Braziliaanse Giovanna Pass.