Zakarin bezorgt Katusha zege, Mollema verliest tijd

De eerste Alpenetappe in de Tour is gewonnen door Ilnur Zakarin. De Rus van Katusha kwam in de zeventiende etappe van Bern naar Finhaut-Emosson solo over de meet. Christopher Froome behield het geel.

Verschillende renners probeerden uit de greep van het peloton te raken, maar ze slaagden daar allen niet in. Een kopgroep van elf man, met onder anderen Peter Sagan, Rafal Majka en Stef Clement slaagden er wel in een gat te slaan. Daarachter een groep van acht man die de slag net hadden gemist. Drie van hen, Van Avermaet, Voeckler en Lutsenko wisten zich uiteindelijk bij de kopgroep aan te sluiten en ze wisten een maximale voorsprong van zo'n dertien minuten te pakken.

Vlak voor de beklimming van de col de la Forclaz, van de categorie, besloot Sagan zich terug te laten zakken. Gallopin viel vervolgens aan en kreeg Lutsenko mee. Gallopin werd echter teruggepakt en de voorsprong van Lutsenko was ook niet groot en ook hij werd door de kopgroep, aangevoerd door Clement, teruggehaald. Uit het uitgedunde peloton moest de nummer acht van het klassement, Van Garderen, lossen. Majka was als eerste boven. In de afdaling waren het Pantano en Majka die een gaatje sloegen. Zakarin sloot zich even later aan en ze begonnen aan de slotklim.

Zakarin viel aan en alleen Pantano kon volgen. Even later viel de Rus weer aan en nu moest Pantano wel passen. In de groep gele trui plaatste Valverde een tempoversnelling en de groep werd steeds daarop kleiner. Valverde moest later wel lossen, Mollema en ook Poels zaten er nog wel bij. Voorin was het Zakarin die voor de eerste Russische ritzege sinds 2009 zorgde. Op iets minder  dan een minuut eindigde Pantano als tweede.

In de laatste twee kilometer plaatste Porte nog een aanval terwijl Mollema moest lossen. Froome was de volgende die aanviel en hij kwam al gauw bij Porte. Die twee kwamen samen over de meet. Quintana moest lossen uit de achtervolgende groep. Mollema kwam samen met Poels over de meet maar wist zijn tweede plaats in het algemeen klassement wel vast te houden.

Mollema verliest tijd (Pro Shots / George Deswijzen)
Mollema verliest tijd (Pro Shots / George Deswijzen)