"Je mag naar de Olympische Spelen...oh nee, foutje."

Soms heb je wel eens van die dagen die gewoon ronduit kut zijn. Dat geldt ook voor de Griekse zwemster Kristel Vourna, die haar pijlen gericht had op de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

Begin juli kreeg de 24-jarige Vourna van wereldzwembond FINA een uitnodiging voor de Olympische Spelen. Uiteraard een goede reden om er een glaasje ouzo op te drinken, daar in huize Vourna. Tot er afgelopen donderdag nog een brief van de FINA op de virtuele mat plofte: "We hebben een administratieve fout gemaakt. De uitnodiging voor de Spelen was een vergissing", luidde de bijzonder pijnlijke brief. Geen Rio dus, de ouzo kon de kast weer in. Dat ze er in 2012 in Londen wel bij was zal op het moment een schrale troost zijn.

Dimitris Diathesopoulos, grote baas van de Griekse zwembond, was woedend. "Meedoen aan de Spelen is de grote droom van zoveel topsporters, dat kun je niet zomaar ineens terugtrekken...dit kan de motivatie van een sporter voorgoed vernietigen", foeterde hij. De onfortuinlijke zwemster zelf reageerde logischerwijze teleurgesteld: "Helaas worden de fouten van mensen altijd door anderen betaald.."

Overigens haalde FINA het nog wel in hun hoofd om Vourna in dezelfde brief alsnog uit te nodigen om naar Rio te komen...als toeschouwer. "Ik ben verdomme een sporter, geen toerist", zo zou de zwemster woedend gereageerd hebben. Begrijpelijk, als je het ons vraagt.