Hockeysters verslaan Spanje in uitzwaaiwedstrijd

Bij dertig graden Celsius sloegen de vrouwen van Nederland en Spanje af op Hockeyclub Breda. Voor Oranje was het het zevende en laatste oefenduel in de voorbereiding op de Olympische Spelen. Dit was de zogenaamde uitzwaaiwedstrijd. Zondag vertrekt de selectie naar Rio de Janeiro. Er werd gewonnen met 3-0. 

Veel spelers hadden zichtbaar moeite de de hitte op de donderdagavond. In het spel van Oranje uitte dat zich een aantal keer tot slordig balverlies. Het had geen ernstige gevolgen; defensief stond Nederland, met Maartje Paumen, Marloes Keetels, Margot van Geffen en Willemijn Bos en Caia van Maasakker doorwisselend achterin, goed.

In het tweede kwart werden de zuid-Europeanen, die eerder deze week twee keer verloren van Jong Oranje, sterker. Het meeste gevaar kwam van Carola Salvatella en in mindere mate van Berta Bonaste. Nederland kwam dichtbij met Xan de Waard en Kitty van Male.

Oranje leek frisser uit de kleedkamers dan de opponent. De Spaanse offensieven stierven een vroege dood en de hockeysters drukten door. Het resulteerde in een voorsprong van de stick van Van Male op aangeven van Carlien Dirkse van den Heuvel. Ellen Hoog en opnieuw Van Male hadden de 2-0 op hun stick, maar het was uiteindelijk Laurien Leurink die in de 44e minuut die stand op het scorebord bracht.

De verwachting was dat Nederland zou door drukken in het afsluitende kwart en de score verder zou uitbreiden, maar Spanje consolideerde. Halverwege pas kreeg Oranje weer wat kansen; Van Male schoot uit de draai op de zijplank en strafcorner nummer twee, drie en vier volgden. Zonder resultaat, de laatste corner van Paumen vloog onhoudbaar de rechterkruising in, maar de scheidsrechters zagen dat de bal binnen de cirkel gestopt werd.

De 3-0 kwam alsnog. In een snel uitgevoerde counter stonden Van Male en De Waard in een twee tegen één. De speelster van Amsterdam wilde voorzetten op haar ploeggenoot, maar haar assist belandde achter keepster Maria Lopez de Eguilaz Zubiria die ook op een voorzet rekende. In de slotseconden mocht Paumen nog aanleggen voor haar vijfde corner, maar deze pakte de Spaanse goalie goed met haar handschoen.

Oranje speelde dinsdag zonder Naomi van As. De Larense speelster deed donderdag tegen Duitsland in de tweede helft ook al niet mee. Michelle van der Pols was de vervanger van Van As.