Metalfans kunnen beter omgaan met sterfelijkheid dan niet-Metalfans

Metalheads zijn (zoals bekend) niet alleen prettig in de omgang, vaak hoog opgeleid, zijn minder snel depressief dan anderen en draaien muziek waar je geest van tot rust komt, maar nu blijkt dat ze ook nog beter kunnen omgaan met hun eigen sterfelijkheid. Universitaire wetenschappers uit het eigen kikkerland in nauwe samenwerking met collegae uit het land van Merkel hebben hier onderzoek naar gedaan. Dit werkje werd gepubliceerd in het presitgieuze Journal of Psychology of Popular Media.

Aan het onderzoek deden maar liefst 30 deelnemers mee. Hierbij werd er gekeken wat voor rol Metal in hun leven speelt. Deze vraag kregen ze voor en nadat ze een stukje moesten schrijven met als thema 'de dood'. Gezellig. Na het opsplitsen in twee groepen mocht een gedeelte van het gezelschap genieten van de verfijnde muzikale klanken van 'Angel of Death' van Slayer. De overgebleven pechvogels moesten het doen met een verhaaltje uit een luisterboek.

Volgens de psychologen wezen de testen die daarna kwamen uit dat het luisteren naar de betere teringherrie bevorderlijk is voor het zelfvertrouwen. Bovendien konden de kandidaten daarna beter omgaan met het idee van de onvermijdelijke dood van zichzelf.

"Heavy Metal wordt vaak geassocieerd met de dood en doodgaan door niet-ingewijden", vertelt een der psychologen. "Dit terwijl leden van die subcultuur vertellen dat het luisteren naar Metal hun manier is om een depressie te voorkomen en het zou ook heilzaam zijn tegen de gedachte zelf dood te gaan".

Helaas werkt het niet voor mensen die niet van deze muziek houden. Alleen bij liefhebbers van dit genre schijnt het zo te werken, leert het onderzoek.

De conclusie van de studie sluit naadloos aan bij een psychologisch idee met de naam Terror Management Theory. Volgens TMT spelen culturele waarden een rol bij hoe mensen omgaan met zingeving van het leven en het omgaan met de eigen sterfelijkheid.