Britse Labourpartij iets minder de lul

De evenknie van de PvdA aan de overkant van de Noordzee heeft een klein kansje om in september van de uiterst linkse leider Jeremy Corbyn af te komen. Mevrouw Angela Eagle heeft zich namelijk teruggetrokken als uitdager, en meneer Owen Smith blijft over. Zelf zegt hij 'net zo radicaal' te zijn maar wel een betere verkoper van het sociaal-democratische praatje.

De oud-vakbondsman Corbyn werd vorige zomer met overweldigende meerderheid door partijleden en sympathisanten gekozen. Maar hij voerde een sjagrijnige campagne om het Verenigd Koninkrijk in de EU te houden, en mede daardoor zouden Labourkiezers massaal Leave hebben gestemd.

Corbyn wordt door veel parlementsleden als onverkiesbaar beschouwd in het geval van vervroegde verkiezingen. Sommigen zien hem als een straf voor de partij, omdat de ooit zeer populaire maar in ongenade gevallen oud-premier Tony Blair het land onder valse voorwendselen de Irak-oorlog inloodste.

Na het Brexit-referendum raakte Corbyn de steun van 80 procent van de Labour-Lagerhuisleden kwijt. Maar de koppige voorman vertikte het om op te stappen. Ondanks dat hij geen 51 parlementariërs kan vinden om zich opnieuw verkiesbaar te stellen, besloot de kiescommissie vorige week dat hij als zittende Labourchef automatisch op de kieslijst mag.

'Tijd voor een vrouw'
De vrees was dat een onderlinge strijd tussen Eagle en Smith de stemmen ten faveure van Corbyn zou splitten, en dat winst voor Corbyn gegarandeerd zou zijn. Omdat meer Lagerhuisleden zich achter Smith schaarde besloot Eagle zich echter alsnog terug te trekken. Eerder zei ze overigens op Corbyaanse wijze dat ze dat niet wilde. Het was immers ook bij Labour wel eens een keertje tijd voor een vrouw.

Op 24 september wordt de winnaar van de strijd bekendgemaakt. De kans dat Corbyn er opnieuw met de winst vandoorgaat blijft aanzienlijk. Een dinsdag gepubliceerde poll zette hem op meer dan de helft van de stemmen. Corbyn wordt gesteund door de speciale volksbeweging Momentum die veel nieuwe leden aantrok. Mocht hij weer winnen dan is het risico groot dat de partij in tweeën splitst.