Groot-Brittannië behoudt atoomwapens

Het Britse Lagerhuis heeft met 472 tegen 117 stemmen besloten tot het behoud van het nucleaire Trident-wapensysteem van het land. Dat betekent dat de vier verouderde onderzeeërs, waarvan er altijd eentje op scherp rondvaart, voor een bedrag van 31 miljard pond worden vervangen.

Tijdens het debat dat aan de stemming voorafging werd er bij de parlementsgebouwen gedemonstreerd. Veel linkse politici vinden de afschrikking die van de zogeheten 'wederzijds gegarandeerde vernietiging' moet uitgaan, niet meer van deze tijd. Maar volgens de regering is veiligheid in de hedendaagse westerse wereld hier nu eenmaal op gebaseerd.

Enigszins voorspelbaar zei de kersverse premier Theresa May desgevraagd dan ook, dat ze indien nodig het bevel zou geven om honderdduizenden burgers om te laten brengen.

De onder vuur liggende Labourleider Jeremy Corbyn stemde, net zo voorspelbaar, tegen. Maar veel van zijn partijleden negeerden zijn oproep om hetzelfde te doen..

Het Trident-wapensysteem is in Schotland gebaseerd. Onder meer daarom is de regering in Londen er veel aan gelegen om te voorkomen dat Schotland in de nasleep van het Brexit-referendum alsnog besluit om uit het Verenigd Koninkrijk te stappen. De Schotten willen in tegenstelling tot de Engelsen namelijk wel in meerderheid in de Europese Unie blijven.


Groot-Brittannië behoudt atoomwapens (Foto: Novum)