WADA gooit dopingbom op Russische sportwereld

In het Canadese Toronto wordt maandagmiddag een voor de sportwereld nogal belangrijke persconferentie gehouden. Richard McLaren publiceert dan de bevindingen van zijn door wereldantidopingautoriteit WADA aangestelde commissie over staatsdoping in Rusland.

In het kort komt het erop neer dat Rusland ervan beschuldigd wordt tijdens de Olympische Spelen van 2014, in het Russische Sochi, een grootschalig dopingprogramma te hebben gehad. Vele atleten zouden met steroïden 'behandeld' zijn en positieve plasjes van Russen werden vakkundig weggemoffeld, zo luiden de beschuldigingen. 

Het rapport zou er mogelijk toe kunnen leiden dat de oproepen om Rusland geheel van de Spelen in Rio uit te sluiten nog verder toenemen. Het wordt dan ook zeker niet uitgesloten dat niet alleen Russen in de atletiek, maar geen enkele Rus naar de Spelen mag. Althans, niet onder de nationale vlag, want als het Russisch Olympisch Comité volledig geschorst wordt bestaat de kans dat Russen als onafhankelijke sporters toch mee mogen doen. WADA zelf kan overigens geen landen schorsen van de Spelen, maar kan wel aanbevelingen daartoe doen bij het IOC.

De publicatie van de bevindingen en de persconferentie van McLaren zijn vanaf 15.00 uur Nederlandse tijd hier live te bekijken. 

Update 15.15 uur

Uit het rapport blijkt dat het 'antidopinglaboratorium' in Moskou werkte met een methodologie die, vrij vertaald, de Verdwenen Positieve Tests Methodologie genoemd werd. Dit werd ingesteld naar aanleiding van de Winterspelen van 2010, waarin de Russen teleurstellend presteerden. Vanuit het ministerie van Sport werd aan het lab in Moskou de opdracht gegeven om elke positieve dopingtest te doen verdwijnen. Opvallend genoeg wordt vooral Yury Nagornykh genoemd, de man direct onder sportminister Vitaly Mutko. 

Update 15.20 uur

Volgens McLaren is atletiek absoluut niet de enige sport die betrokken was bij het staatsdopingprogramma. Vrijwel alle zomer- en wintersporten waren erbij betrokken. 

De Winterspelen van 2014 waren het voornaamste doel van het onderzoek en daar komen dan ook de nodige resultaten uit. Zo werden urinestalen van Russen simpelweg vervangen met stalen die maanden eerder afgenomen werden en waar uiteraard geen doping in te detecteren viel. "We hebben gekeken of het mogelijk is om de potjes waar de urine in verzameld wordt te openen en sluiten zonder dat iemand daarachter kan komen, en dat blijkt te kunnen", aldus McLaren. Hij voegt daaraan toe dat forensisch experts in alle potjes met Russische urine sporen hebben gevonden die erop duiden dat er inderdaad gekloot is met de urinemonsters.

Niet alleen het Russische sportministerie was betrokken bij de grote wisseltruc. Ook de 'geheime politie' FSB had een belangrijke rol. De schone urinestalen werden in vriezers van de FSB bewaard, zodat ze op het juiste moment via een schaduwlaboratorium verwisseld konden worden met de daadwerkelijke urinestalen van sporters die hun olympische wedstrijd achter de rug hadden. 

Update 15.25 uur

We komen terug bij Nagornykh, de man van het ministerie van Sport die rechtstreeks onder minister Mutko staat. Volgens McLaren werden positieve tests van Russische sporters - in alle sporten - bij hem gemeld. Nagornykh bepaalde vervolgens persoonlijk of een sporter 'beschermd' zou worden of niet. Van een beschermde sporter werd de positieve test weggemoffeld, andere sporters hadden pech. 

McLaren gaat door en vertelt dat het hele dopingprogramma inderdaad vanuit de Russische staat gedirigeerd werd. Het rapport meldt nadrukkelijk dat personeel van het laboratorium geen keuze had wat het meewerken met het programma betreft. 

Update 15.30 uur

Voor wie zin heeft om het 103 pagina's tellende rapport door te worstelen: hier kan het volledige document ingezien worden. McLaren sluit zijn initiële statement af met de uitspraak dat volgens mij sportminister Vitaly Mutko de grote verantwoordelijke was achter het hele staatsdopingprogramma. 

Update 15.50 uur

McLaren zegt dat hij en zijn commissie niet met aanbevelingen zullen komen. "Dat stond niet in onze opdracht en dat hebben we dan ook niet gedaan", legt hij uit. Ook voegt hij er aan toe dat een eventuele Russische schorsing voor de Russen die géén doping gebruikten - want die bestaan natuurlijk ook - uiteraard extra pijnlijk is. "Ja, die sporters zijn op allerlei manieren extra geschaad. Zij beoefenden hun sport juist als échte sporters, maar doordat ze weigerden mee te doen aan het systeem kregen ze minder goede coaches, faciliteiten en geld tot hun beschikking. Daar komt dan nog eens bovenop dat ook zij niet meer mee mogen doen als Rusland inderdaad geschorst zou worden."

Submitter:  Bron: FOK!sport