Kanoteams van Spelen geweerd wegens systematische doping

De internationale kanofederatie ICF heeft de nationale bonden van Wit-Rusland en Roemenië geschorst. Dat betekent dat de kanoërs en kayakkers uit het land een jaar lang niet mee mogen doen aan internationale wedstrijden, inclusief de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

De ICF spreekt in beide gevallen van systematische doping binnen de kanosport in de twee landen. "Ik vind het erg treurig dat we op dit punt aangekomen zijn, maar hopelijk werkt dit afschrikwekkend en kunnen dit soort toestanden in de toekomst voorkomen worden", aldus ICF-president Jose Perurena. 

In juni werden vele kanoërs uit beide landen betrapt op het gebruik van verboden middelen. Bij een atletenhotel van de Wit-Russen in Frankrijk werd door de politie eveneens een inval gedaan, waar naar verluidt de nodige middelen gevonden zijn. 

Het Wit-Russische ministerie van Sport heeft inmiddels al woedend gereageerd op de schorsing. "Dit is gedaan zonder ook maar één atleet te verhoren, zonder enig gedegen onderzoek of wat dan ook", luidt een statement, waarin men eveneens zegt al een zaak voor te bereiden bij internationaal sporttribunaal CAS.

Als de teams inderdaad geschorst blijven is dat vooral voor Wit-Rusland een flinke klap. In de K-4 bij de vrouwen zijn ze een van de voornaamste favorieten voor de medailles, terwijl Artsem Kozyr in de C-1 op de 200 meter regerend wereldkampioen is.