Slechte start Luiten op The Open, bijna record voor Mickelson

Golfer Joost Luiten is slecht aan de 145ste editie van The Open begonnen. De Rotterdammer liep op Royal Troon in Schotland een ronde van 75 slagen. Dit is vier slagen boven en staat daarmee ver in de achterhoede. De leider na de eerste dag is Phil Mickelson. Hij had 63 slagen nodig, acht slagen onder par.

Luiten begon nog aardig met een birdie op de vierde hole, maar op de vierde hole noteerde hij een dubbele bogey nadat zijn bal in een fairwaybunker was terechtgekomen. Op de back nine noteerde Luiten een bogey op dertien en een birdie op zestien. Hij sloot af met een dubbele bogey op de zeventiende hole en een bogey op de slothole.

"Ik heb voor mijn gevoel niet zo slecht gespeeld maar als je eindigt met double bogey-bogey, dan doet het wel even pijn", aldus Luiten onder meer. "Het is hier af en toe een soort loterij. Op de een of andere manier voel ik me op dit soort (links)banen nooit helemaal op mijn gemak, het is niet mijn spelletje."

Patrick Reed was lange tijd de leider in het clubhuis met een ronde in 66 slagen. Zijn landgenoot Phil Mickelson kwam daar later op de dag overheen met een ronde van 62 slagen. De winnaar van The Open in 2013 sloeg geen bogeys en wel acht birdies. Vier birdies op de eerste negen holes en vier op het tweede deel van de baan, dat een stuk moeilijker is. 

Mickelson evenaarde met zijn 63 het record in een eerste ronde van dit toernooi. Hij evenaarde eveneens de recordscore in een major. Hij was heel dicht bij het record. Maar de birdie op de achttiende hole wilde net niet vallen. 


Louis Oosthuizen sloeg op de eerste dag een hole in one. Op de veertiende hole ging de bal er in één keer in. Vrijdag gaat het toernooi op Royal Troon verder met dag twee. Luiten zal aan de bak moeten om de cut te halen.