Eerste Bengaal ooit geplaatst voor Olympische Spelen

Golfer Siddikur Rahman heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Dat is een bijzonder gegeven, want de beste man is afkomstig uit Bangladesh en nog nooit had iemand uit dat land zich voor de Spelen geplaatst. 

Bangladesh deed in 1984 voor het eerst mee op de Spelen en sindsdien zijn 32 sporters uit het land in actie gekomen op het grootste sportevenement ter wereld. Geen van hen had zich echter geplaatst voor de Spelen: stuk voor stuk mochten ze meedoen vanwege een wildcard, zwemmers, atleten, schutters, een boogschutter en een turner. Het is niet voor niks dat wij Bangladesh vorig jaar uitriepen tot Slechtste Olympische Land Ooit, aangezien het land meer dan honderd miljoen inwoners kent, maar nog nooit enige prestatie in de olympische sportwereld neer heeft gezet. 

De 31-jarige Siddikur is de nummer 306 van de wereldranglijst in het golf, maar staat 56e op de olympische ranglijst. Daar wordt gekeken naar een maximaal aantal golfers van vier of twee per land, afhankelijk van de positie op de ranglijst van de golfers uit het betreffende land. De top-60 van de olympische ranglijst mag zich opmaken voor de Spelen en dus geldt dat ook voor Siddikur, die zo geen wildcard nodig heeft en daarmee geschiedenis schrijft.