Topgolfer Spieth 'wegens zika' niet naar Spelen

De terugkeer van golf op het olympisch programma heeft weer een flinke klap te verwerken gekregen. Ook favoriet Jordan Spieth heeft zich maandag afgemeld voor het toernooi. De gehele top-4 van de wereldranglijst zal daardoor niet op de Spelen te zien zijn: ook Dustin Johnson, Jason Day en Rory McIlroy meldden zich eerder al af.

De 22-jarige Spieth won vorig jaar twee van de vier majors en eindigde op de tweede en vierde plek in de andere twee van de grootste golftoernooien op aarde. Dit jaar gaat het iets minder met de Amerikaan, die wel tweede werd op de Masters.

Spieth lijkt hetzelfde excuus te gebruiken als vele andere topgolfers die zich inmiddels teruggetrokken hebben: ook de Amerikaan zegt vanwege het zikavirus niet naar Brazilië af te reizen. Internationaal zijn er maar bijzonder weinig mensen die dat excuus geloven. Vrijwel alleen mannelijke golfers gebruiken het zikavirus als reden om niet naar Rio te mogen, waardoor nagenoeg iedereen ervan overtuigd is dat ze het gewoon verspilde moeite vinden. De Colombiaan Camilo Villegas is de enige die 'economische redenen' ook daadwerkelijk noemde op het moment dat hij zich terugtrok.