Fifa komt als beste uit de bus in Amsterdam na bizarre ontknoping

Op het EK atletiek in Amsterdam heeft zich zojuist iets ronduit bizars voorgedaan. Op de 5000 meter heeft Ilias Fifa het goud weten te behalen. De Spanjaard was de snelste, an sich niet vreemd, hij had de beste seizoenstijd staan. Er was toch iets bizars aan zijn overwinning.

Fifa liep zijn race in 13.40.85. De Noor Henrik Ingebrigtsen, winnaar van het brons op de 1500 meter, liep zijn race in 13.40.86. Dit was overigens helemaal niet goed voor een medaille, hij kwam slechts tot de vierde tijd. Er waren namelijk twee heren die precies dezelfde tijd als Fifa liepen. Een andere Spanjaard, Adel Mechaal, leek op weg naar het goud maar struikelde in de laatste meters. Hierdoor kwam hij precies tekort, bleek op de finishfoto. Datzelfde gold voor de Duitser Richard Ringer. Hij liep overigens zijn snelste race van het seizoen. Met een half rondje te gaan lag Fifa nog vijfde en Ingebrigtsen een heel eind achter op de zesde plaats. Beide kenden een goed eindschot, maar dat van Ingebrigtsen kwam dus net te laat toen ze met zijn vieren op de finish af liepen.

Overigens is het in de volledige atletiekgeschiedenis nog nooit voorgekomen dat de nummer vier op een kampioenschap op slechts één honderdste van een seconde naast het goud grijpt. Dat geldt niet alleen voor de 5000 meter, maar voor elke afstand in de complete geschiedenis van alle kampioenschappen - Europese en wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Zelfs op de 100 meter was het verschil nooit zo klein.

De Nederlander Dennis Licht deed ook mee aan de race. Hij liep naar de twaalfde plaats, nadat hij niet meer mee kon op de laatste 400 meter.