Dumoulin pakt heroïsche ritzege in de Tour

Tom Dumoulin heeft de negende etappe gewonnen in de Tour de France. De Nederlandse renner van Giant-Alpecin was de hele dag mee in de aanval en ging solo de slotklim naar Andorre-Arcalis op. Hij wist al snel een ruime voorsprong op te bouwen op naaste achtervolgers Rafal Majka en Rui Costa en wist deze voorsprong tot op de meet vol te houden. 

Het is voor de Nederlander de derde grote ronde op een rij dat hij een ritzege wist te pakken. In de Vuelta van vorig jaar pakte hij twee ritzeges en in de afgelopen Giro d'Italia won hij de proloog. Nu kwam hij in de Tour, waar hij aanvankelijk niet zou starten, solo over de meet in een zware regen- en hagelbui. 

Vroeg in de etappe, die bijna volledig over Spaans grondgebied ging, ontstond al een grote kopgroep, waar onder meer Tom Dumoulin, Stef Clement, Tom-Jelte Slagter, Rafal Majka, Thibaut Pinot en wereldkampioen Peter Sagan zaten. Op de klim van de Port de la Bonaigua kwam er een verrassende tegenaanval met Alberto Contador en Alejandro Valverde. Mede daardoor besloot Chris Froome zijn manschappen op kop te zetten en de kopgroep binnen schootsafstand te houden.

De groep werd wel uitgedund en toen Contador inmiddels al gelost (en later opgaf) was en Valverde zich liet terugzakken kreeg de groep de zege van het peloton. Een groep van twintig man bleef over, waar buiten de eerder genoemde namen ook Thomas de Gendt, Alexis Vuillermoz, Tony Gallopin en Mathias Frank deel van uit maakten.

De kopgroep bleef de eerst volgende klimmen bij elkaar en kreeg steeds meer ruimte van het peloton. Het grootste verschil was boven de tien minuten en daardoor leek het erop dat de koplopers om de zege mochten strijden. Na zijn gewonnen tussensprint besloot Sagan de kopgroep te laten lopen en ging de Belg De Gendt er als eerste vandoor uit de kopgroep. Op de één na laatste klim werd hij echter bijgehaald door een eerste deel van de voormalige kopgroep, waar onder meer Dumoulin nog bijzat.

Bij een versnelling van Pinot leek Dumoulin het al wel moeilijk te krijgen, maar bleef nog wel in de groep met verder Majka, Diego Rosa, Frank, Daniel Navarro, Rui Costa, Jesus Herrada, Winner Anacona en George Bennet. Ondanks enkele speldenprikjes van LottoNL-Jumbo-renner Bennet was de groep bovenop de Beixalis van tweede categorie. In het peloton bleef Team Sky de uitgedunde meute aanvoeren en fietsten op acht minuten van de kopgroep.

In het laatste stukje vallei waren er diverse uitlooppogingen uit de kopgroep, maar het was Dumoulin die als eerste een serieus gat wist te krijgen. Bij de voet van de slotklim naar Andorre Arcalis had hij een halve minuut voorsprong op de rest van de groep. Rui Costa en Majka waren de eerste achtervolgers en die bleven lang op driekwartminuut achterstand hangen op de renner van Giant-Alpecin. De rest van de opponenten leken al uit het zicht voor de ritzege op de berg waar het inmiddels was gaan regenen en hagelen. 

In de groep der favorieten waren ook diverse uitlooppogingen, waar een poging van leider Froome ervoor zorgde dat de groep redelijk werd uitgedund. Grootste slachtoffer daarbij was Fabio Aru, die het tempo niet kon volgen.

Vooraan bleef het verschil maar gelijk tussen Dumoulin en de groep Costa/Majka en leek de Nederlander op weg te gaan naar een nieuwe ritzege in een grote ronde. Vorig jaar won hij er al twee in de Vuelta, dit jaar won hij de proloog in de Giro d'Italia en nu heeft hij ook een zege te pakken in de Tour de France.  Rui Costa finishte als tweede en Majka werd als derde geklasseerd.

Ver daarachter bleef een klein groepje maar bij elkaar van de klassementsrenners. Froome had Nairo Quintana, Richie Porte, Adam Yates en Dan Martin nog bij zich. Ze finishten op zes en een halve minuut achterstand van de winnaar Dumoulin. Niet ver achter hen kwamen Mollema en Romain Bardet binnen als eerste verliezers van de klassementsrenners. Andere verliezers, buiten Aru, waren Tejay Van Garderen, Roman Kreuziger, Valverde en Wico Kelderman.


Tom Dumoulin juicht als hij solo als winnaar over de streep komt. (Foto: PRO SHOTS/ George Deswijzen)

Uitslag negende etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 Tom Dumoulin Giant-Alpecin 5.16.24
2 Rui Costa Lampre +0.38
3 Rafal Majka Tinkoff z.t.
4 Daniel Navarro Cofidis +1.39
5 Winner Anacona Movistar +1.57
6 Thibaut Pinot FdJ +2.30
7 George Bennet LottoNL-Jumbo +2.48
8 Diego Rosa Astana +2.52
9 Mathias Frank IAM Cycling +3.44
10 Adam Yates Orica-Bikeexhange +6.35