Derde EK-goud in zicht, 4x400 teams naar finale

Op het EK atletiek in Amsterdam blijft de Nederlandse equipe maar goed in vorm. De estafettekwalificaties voor de 400 meter-lopers zorgden voor twee Nederlandse finales, waarbij vooral de vrouwen uitzicht houden op deelname aan de Olympische Spelen. Anouk Vetter haalde bij het speerwerpen uit waardoor de 800 meter een simpele route op weg naar goud moet zijn.

De sessie werd afgetrapt door de meerkampsters met het verspringen. Bij het verspringen moesten de Nederlanders hopen dat de Franse Antoinette Nana Djimou niet al te hard zou uithalen, maar ze kwam tot 6.31. Het verspringen is niet écht het onderdeel van de Nederlandse vrouwen in een topveld, maar in dit veld waren ze ineens de beste. Vetter kwam in haar laatste sprong tot 6.38, een bevrijding na een foutsprong en een sprong die maar net de zes meter haalde, terwijl Nadine Broersen in haar tweede poging voor de enige keer geldig sprong, maar wel meteen 6.40 sprong. De winnende sprong was voor haar. 

Daarna kwam het speerwerpen. Nana-Djimou kwam niet tot een hele sterke worp, maar lijkt toch goed voor een tweede plaats door de vorm van Broersen, die desalniettemin verder kwam met de speer. Met de 800 meter nog te gaan moet Broersen ook de Oostenrijkse Ivona Dadic voor zich dulden. De Oostenrijkse heeft een extreem goede vorm - tijdens haar persoonlijk record zevenkamp werkte ze alle onderdelen minder af an de afgelopen 2 dagen. Anouk Vetter kwam in de eerste 2 worpen nog niet tot grote hoogten, maar bij de derde haalde ze verwoestend uit. 55.76 was een prachtig persoonlijk record, wat voldoende lijkt voor het goud en een NR van boven de 6600 - dat staat nu op naam van Dafne Schippers met 6545.

Daar tussenin kwamen nog acht Nederlanders in actie in 2 teams van 4. Eerst moesten de vrouwen zich kwalificeren op de 4x400 meter estafette. Individueel finaliste Nicky van Leuveren had het niet gemakkelijk, maar de aflossingen van Lisanne en Laura de Witte waren erg sterk. Laura werd wel gehinderd door de Duitsers bij de wissel, maar desalniettemin kwam het Nederlandse team tot 3.29.18. Dit is hopelijk voldoende voor de limiet.

Bij de mannen ging het minder goed. Winnaar van het brons op de 400 meter Leemarvin Bonevacia liep niet al te sterk. Terrence Agard liep wel erg sterk. Hij haalde de Nederlanders terug in de wedstrijd, waarna Blauwhof en Stuivenberg uiteindelijk naar een vierde plaats in de serie liepen. Dit bleek voldoende voor de finale, maar de tijd lijkt onvoldoende om Rio te bereiken.