Asscher bezoekt aardbevingsgebied Groningen

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat maandag op bezoek in het aardbevingsgebied in Groningen. Daar zal hij zich laten informeren over de herbouw- en versterkingswerkzaamheden. Dat liet zijn ministerie donderdag weten.

De minister zal onder meer gaan kijken bij een verzakte boerderij in Bedum, bij woningen in Appingedam die worden versterkt en bij een school in Loppersum, een plaats waar veel bevingen zijn. Asscher tekent ook een intentieverklaring over het neerzetten van gebouwen die aardbevingen kunnen weerstaan.

In Groningen zijn de laatste jaren veel aardbevingen door de gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de bevingen.

Vermindering
Onlangs werd bekend dat de hoeveelheid gas die uit de Groningse bodem mag worden gehaald, opnieuw wordt verminderd. De NAM mag daardoor nog jaarlijks hooguit 24 miljard kuub uit de Groningse bodem halen. Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging vinden dat het terugschroeven van de gaswinning niet ver genoeg gaat.

Door het terugschroeven van de gaswinning komt er volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) in 2017 wel 345 tot 360 miljoen euro minder in de staatskas.

Asscher bezoekt aardbevingsgebied Groningen
Asscher bezoekt aardbevingsgebied Groningen (Foto: ANP)