Onderzoek naar 'aanslag' Afghanistan 2010

Er komt nader onderzoek naar de explosie van een handgranaat in een Nederlands legervoertuig in 2010 in Afghanistan. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten nadat aangifte was gedaan.

Twee Nederlandse militairen werden er destijds korte tijd van verdacht de granaat zelf tot ontploffing te hebben gebracht in de Bushmaster op Camp Coyote in Uruzgan. Eén van hen was Admilson R., die in november vorig jaar werd veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs voor drie roofmoorden in Drenthe.

De ander was een militair die ternauwernood de explosie overleefde. Hij wijst inmiddels naar Admilson R. als degene die de granaat in het voertuig moet hebben geplaatst.

Uit het onderzoek van de marechaussee bleek destijds dat een van de twee betrokken militairen de ontploffing moet hebben veroorzaakt. Beiden ontkenden echter en daardoor kwam de zaak niet rond.

Advocaat Sébas Diekstra staat de veteraan bij die wil dat Admilson R. alsnog wordt vervolgd voor de 'aanslag'. "Eindelijk wordt er na al die jaren recht gedaan aan mijn cliënt", laat Diekstra weten.

Onderzoek naar 'aanslag' Afghanistan 2010
Onderzoek naar 'aanslag' Afghanistan 2010 (Foto: ANP)