Verstegen naar finale 800 meter

De avondsessies op het EK Atletiek in Amsterdam zijn in volle gang. De 10000 meter voor vrouwen is de enige finale van vandaag en die is nu nog bezig, maar in de kwalificaties voor andere finales gaat het al flink tekeer. Eerder al konden we twee finalisten uit Nederland noteren op de 200 meter, daarnaast heeft Sanne Verstegen nu de halve finale op de 800 meter bereikt.

Voor Verstegen was het sowieso al een bijzondere serie, ze startte naast de misschien wel meestbesproken vrouw van het kampioenschap, de Russische klokkenluidster Stepanova. De Russische stapte uit, maar kreeg uiteraard toch veel aandacht van de camera. Verstegen zelf liet zich niet imponeren en snelde naar de tweede tijd, die overigens nog niet voldoende is voor kwalificatie. De Nederlandse kwalificatie-eis werd sowieso niet behaald door een van de atleten, zelfs niet de topfavoriten.

Op het andere loopnummer dat is afgerond, de 3000 meter steeplechase, waren weinig grote verrassingen op te tekenen. De controversiele Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad snelde naar een goede tijd in de eerste halve finale en in de andere halve finale was Aras Kaya de snelste. De Belg Jeroen Dehoedt was niet snel genoeg voor een finaleplaats, wat eens te meer het verschil tussen de Nederlandse en de Belgische prestaties hier aangeeft. 

Verschillende veldonderdelen zijn nog bezig. Bij het speerwerpen moet de jonge Duitser Johannes Vetter vrezen kwalificatie mis te lopen door een serie matige pogingen die niet tot de kwalificatie-eis kwamen en maar een zesde positie in de A-groep verschafte. Bij het verspringen voor vrouwen is Ivana Spahovic de sterkste. Zij was een van de twee dames die zich direct wist te kwalificeren.

Bij het polsstokhoogspringen is er Nederlandse inbreng van Menno Vloon. Hij wist zich over 5.35 te springen, maar kende al twee foutsprongen over 5.50. De Duitse wereldkampioen van 2013, Raphael Holzdeppe, ging niet van start, terwijl topfavoriet Renaud Lavillenie keurig afwacht terwijl de anderen zich over lagere hoogten proberen heen te werken.