Dopingklokkenluidster faalt op EK atletiek

Atlete Yuliya Stepanova heeft bijzonder weinig indruk kunnen maken op het Europees kampioenschap in Amsterdam. De deelname van de Russische zorgt al een tijdje voor de nodige opschudding: zij was van cruciaal belang in het openbaar maken van misstanden als corruptie en staatsdoping in de Russische sportwereld.

Stepanova is echter ook al eens gepakt op dopinggebruik en mede daarom is niet iedereen blij met haar deelname. Buiten dat vinden vooral veel Russen dat ze een 'klikspaan' is die gewoon haar mond had moeten houden. De Russische atletiekbond is mede dankzij haar immers geschorst en in Amsterdam is de Russische ploeg dan ook niet van de partij.

Stepanova kwam woensdagavond in actie in de series van de 800 meter, onder de vlag van de Europese atletiekfederatie. Echt soepel ging het niet: al snel lag ze kansloos achterop, waarna ze ook nog eens op een randje naast de baan stapte en haar voet dubbel voelde klappen. Uiteindelijk kwam Stepanova in de uitslag te staan met 'DSQ' achter haar naam: gediskwalificeerd. 

Het plan is dat de Russische in Rio de Janeiro van de partij is op de Olympische Spelen, maar hoe dat moet gaan gebeuren is nog onduidelijk. Het Internationaal Olympisch Comité wil per se dat Russische atleten onder de vlag van hun land lopen, terwijl atletiekbond IAAF daar niks van wil weten. De Russische bond heeft op haar beurt weer gezegd dat Stepanova absoluut niet welkom is in hun team.