Ritzege en geel voor Van Avermaet

De vijfde etappe in de Tour de France, van Limoges naar Le Lioran over 216 kilometer, is gewonnen door Greg van Avermaet. De Belg kwam alleen over de finish en is ook de nieuwe drager van de gele trui.

Vanaf de start probeerden verschillende renners tevergeefs weg te komen. Andrij Grivko (Astana), Rafal Majka (Tinkoff), Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Greg van Avermaet (BMC), Serge Pauwels (Dimension Data), Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Romain Sicard (Direct Energie) en Florian Vachon (Fortuneo-Vital Concept) slaagden er wel in om een gat te slaan met het peloton. Grivko, Van Avermaet en De Gendt wisten zich 120 kilometer voor de meet los te maken van de kopgroep. De voorsprong op het peloton was toen een kleine zeven minuten en ging verder omhoog.

Bij de beklimming van de eerste berg van de dag van de derde categorie, de Côte du Puy Saint-Mary, was de voorsprong van de drie een kwartier op het peloton. Daarna liep het langzaam terug. Op 31 kilometer voor de meet moest Grivko bij de twee Belgen lossen. In het peloton, aangevoerd door Movistar en Team Sky, konden onder meer Nibali en Sagan het tempo niet meer volgen. Op 20 kilometer voor de meet was de voorsprong van Van Avermaet en De Gendt nog maar een kleine zeven minuten.

Tijdens de beklimming van de Col du Perthus (2e categorie) was het Van Avermaet die wegsprong bij zijn landgenoot. Van Avermaet wist die voorsprong ook vol te houden en kwam alleen over de finish voor De Gendt die de nieuwe drager van de bolletjestrui is.

Ritzege en geel voor Van Avermaet (Pro Shots / Action Images)
Ritzege en geel voor Van Avermaet (Pro Shots / Action Images)