Oscar Pistorius krijgt zes jaar

De gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel wegens de moord begin 2013 op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Rechter Thokozile Masipa beklemtoonde in haar uitspraak dat gezien de omstandigheden een lange celstraf geen zin heeft. De straf werd hoger ingeschat door onder anderen de aanklagers, omdat voor moord een minimumstraf van vijftien jaar staat.

Pistorius schoot op Valentijnsdag in 2013 Steenkamp dood, door de gesloten deur van hun badkamer. De atleet heeft altijd volgehouden dat hij niet wist dat Steenkamp achter de deur zat. Hij dacht dat hij een inbreker had gehoord.

In eerste instantie werd de Blade Runner, zoals Pistorius' bijnaam luidt, schuldig bevonden aan dood door schuld en tot vijf jaar veroordeeld, maar in hoger beroep werd hij schuldig bevonden aan moord.

Uitvoerig
Masipa legde in haar vonnis uitvoerig uit waarom ze sterk van de minimumstraf afwijkt. Zij is dezelfde rechter die Pistorius in eerste instantie in september 2014 tot een straf van maximaal vijf jaar wegens doodslag veroordeelde. In juni 2015 werd Pistorius celstraf omgezet in huisarrest. Maar woensdag is hij weer terug naar de gevangenis gebracht.

Rechter Masipa maakte snel duidelijk dat ze niet van zins was veel af te wijken van wat er in eerste instantie was bepaald. Zo zei ze onder meer dat dat het vonnis in hoger beroep wel is veranderd van doodslag naar moord, maar de feiten zijn hetzelfde gebleven. Ze beklemtoonde dat een lange celstraf het recht niet dient in deze zaak. De beklaagde heeft al twaalf maanden vast gezeten en het is zijn eerste veroordeling. Herhaling is erg onwaarschijnlijk, aldus Masipa over haar relatief milde straf.

Oscar Pistorius krijgt zes jaar
Oscar Pistorius krijgt zes jaar (Foto: ANP)